Nagy Kata néni tollából..Nektek.

Nagyon szépen KÖSZÖNÖM Kata néninek,az Anyának írt szavakat..Mert mindezt az én blogom miatt írta..Kérlek Benneteket olvassátok el..Anya és Apa ezért visz minket olyan sokszor az ERDŐBE..Az erdőbe,ahol én nagyok szeretek lenni,az erdőbe ami nekem a második otthonom..Én ott érzem jól magam..

Kata néni írásának címe: Mi a jó a Természetjárásban?

"Jó-e az autizmusban érintett személyeknek az erdő, a természet, a túra? Igazából ez nem kérdés, hiszen a válasz egyértelműen igen. Hogy miért? Röviden: mert hatékonyan fejleszt. Hosszabban? Az autizmus esetében markáns nehézségek jelentkeznek mind a társas interakciók, mind a kommunikáció során. Joggal teszi fel bárki azt a kérdést, hogy az erdő, a csend és a nyugalom hogyan tud emberi kapcsolatokat teremteni, fejleszteni.

Bárki, aki volt már valaha túrázni, az megtapasztalhatta, hogy a természetjáró ember rendkívül közvetlen, barátságos, nyitott a másik irányába. Nem foglalkozik a többi ember esetleges sérülésével, másságával, hiszen van egy pont, ami a közös témát adja: a természet szeretete. És ez rendkívüli fejlesztő hatással van a szociális és kommunikáció készségekre (is).

Túrázás során az ember nagy valószínűséggel találkozik embertársaival, ami segíti a más személyek közelségének az elviselését, megszokását, de nem okoz frusztrációt, hiszen nincs elvárás hosszabb udvariassági társalgásra, miközben mégis segíti a kölcsönös beszélgetési készségek megszerzését. Ugyanakkor lehetőséget ad a szociális rutinok, udvariassági szabályok elsajátítására, gyakorlására, megkönnyíti az érzelmek felismerését, kimutatását. A kommunikációs készségek fejlesztése így funkcióban történik, ez teszi azt igazán hatékonnyá.

A kirándulások tereptől függően könnyebb-nagyobb fizikai igénybevételt jelentenek. Ez kiváló hatást gyakorol a gyakran összerendezetlen mozgáskoordinációra, erősíti az izomzatot, javítja a szem-kéz és szem-láb koordinációt, egyensúlyérzéket.

Amikor az ember kimegy a természetbe akaratlanul kifinomultabbakká válnak az érzékszervei, ezáltal fejlődnek olyan kognitív készségei, mint a figyelme, észlelése vagy akár a memóriája.

Egy-egy program alapos és mélyreható tervezést, előkészületeket igényel. Érdemes tájékozódni a terep nehézségéről, a környék ismertebb és kevésbé ismert nevezetességeiről, a honos növény- és állatvilágról, a védett fajokról. Mindezek új akadémikus ismeretek elsajátítását, és a meglévők elmélyítését, megtapasztalását teszik lehetővé. A térképen való tájékozódás, a turistajelzések felismerése, alkalmazása az orientációs készségeket erősíti. Az újabb és újabb tájegységek felfedezése alkalmat teremt az elsajátított ismeretek általánosítására, míg a felmerülő nehézségek pedig a problémamegoldó képességet erősíti.

Az átélt élmények megörökítése – fényképen és írásban – pedig segíti a rendszerezést, az emlékek felidézését, evvel erősítve a személyes emlékezetet.

Ebből az igen rövid – és rendkívül hiányos – felsorolásból is látható, hogy a Dóra által kifejlesztett „Irány Ki a Természetbe” program igen komplex és hatékony. Csak ajánlani tudom. Nemcsak autizmusban érintett személyeknek."

(Nagy Kata gyógypedagógus Csongrád megye)